Vrijwilliger worden?

We komen graag in contact met mensen die overwegen vrijwilliger te worden bij ons. Regelmatig kunnen we versterking van nieuwe vrijwilligers gebruiken.
Heeft u belangstelling? Neem dan gerust contact op met onze coördinatoren voor een oriënterend gesprek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bellen kan ook: 06 5100 9572. U kunt ook het contactformulier rechts invullen.

Hieronder leest u de taakomschrijving van een vrijwilliger:

Vrijwilliger

Ter ondersteuning van mensen in de laatste fase van hun leven


Taakomschrijving

Misschien heb je het al eens meegemaakt: iemands laatste levensfase. Ongetwijfeld geen fijn onderwerp, maar het hoort bij het leven. Het is niet verkeerd om daar af en toe bij stil te staan. De VPTZ Arnhem biedt je deze kans. De taak van de vrijwilliger bestaat eruit om de mantelzorgers te ondersteunen en tijdelijk te ontlasten van de dagelijkse druk. Je neemt als vrijwilliger gedurende een aantal uren de zorgtaak over en de mantelzorger heeft daardoor even tijd voor zichzelf om iets anders te doen en op adem te komen. Dat is de zogenoemde respijtzorg thuis. Je komt dus in de zeer nabije leefomgeving van een terminaal zieke en binnen een zeer specifieke huiselijke situatie. Dat vraagt een respectvolle houding. Er wordt een luisterende en steunende houding van je verwacht. Ook hoef je niet het gesprek te schuwen en kun je jezelf inzetten om de ontstane situatie zo optimaal mogelijk te maken. Wij gaan ervan uit dat je beschikbaar bent op het moment dat het nodig is. Uiteraard in overleg. Het is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Immers opleiding en onkosten worden betaald door de organisatie.

Wat biedt VPTZ een vrijwilliger?

Door dit werk kom je in aanraking met het meest essentiële van het leven. De mens sterft zoals hij geleefd heeft. Iedere hulpvraag en iedere situatie is uniek en een vrijwilliger kan vaak veel voor mensen betekenen..Je kunt pas 'aan het bed' als je de basiscursus van VPTZ met goed gevolg hebt doorlopen. Verder worden onze vrijwilligers voortdurend bijgeschoold. Onze coördinatoren houden voeling met je gedurende je werkzaamheden, maar ook daarna. Iedere zes weken is er een breed overleg waarbij alle vrijwilligers aanwezig zijn en ook de coördinatoren. Je kunt dus altijd je vragen kwijt, ook bij collega´s. Ervaringen worden uitgewisseld en er wordt van elkaar geleerd. We vormen een erg leuk team. Voor je inzet, reiskosten en telefoonkosten krijg je een onkostenvergoeding.

Wat vraagt VPTZ van een vrijwilliger?

Welke kennis en vaardigheden zijn nodig? Er zijn vrijwilligers die een zorgachtergrond hebben, maar dat hoeft niet. Affiniteit duidelijk wel. Sommigen zijn ervaringsdeskundigen, ze hebben zelf een dierbare verloren en weten hoe dat voelt en wat je doormaakt. Vaak vervang je tijdelijk de mantelzorger, zodat deze even tijd aan zichzelf kan besteden. Je bent dus communicatief en hebt een meer dan gemiddeld inlevingsvermogen. Je kunt alert reageren op verschillende soorten situaties. Het werk vraagt inzet, een grote betrokkenheid en een evenwichtige persoonlijkheid. Concreet betekent dit:

  • bereid tot het volgen van de basiscursus en deelname aan de vrijwilligersbijeenkomsten;
  • tenminste 2 dagdelen of 1nacht per week beschikbaar zijn;
  • bereid zijn om ook 's nachts te werken;
  • kunnen omgaan met verdriet, pijn en lijden van anderen;
  • kunnen omgaan met eigen emoties die in deze situaties naar boven kunnen komen;
  • een respectvolle houding hebben ten aanzien van de levensovertuiging van cliënten.

Aanmelding

Nadat wij uw aanmelding ontvangen hebben neemt één van de coördinatoren contact met uw op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dit gesprek vindt bij u thuis plaats. Mocht naar aanleiding van dit gesprek blijken dat u geschikt bent en voldoende gemotiveerd om als vrijwilliger bij de VPTZ Arnhem te starten, meldt de coördinator u aan voor de basiscursus. Deze cursus omvat zeven dagdelen waarin u o.a. geïnformeerd word over de organisatie VPTZ, facetten van het stervensproces, communicatie, verplaatsingstechnieken, rituelen bij sterven, verzorging van de cliënt. Voor dit werk wordt verder een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) gevraagd.

Documenten die onderdeel uitmaken van de aanmeldingsprocedure:
Aanstellingsbeleid
Gedragscode vrijwilliger